KRAKEN to preparat biologiczny na bazie grzyba mikoryzowego (Glomus iranicum var. Tenuihypharum), który działa poprzez promowanie intensywnej kolonizacji mikoryzowej, co powoduje większy wzrost korzeni.
Dzięki zastosowaniu Krakena uzyskuje się lepszy i wydajniejszy transfer wody i składników odżywczych, większą odporność na czynniki zewnętrzne, osiągnięcie większej aktywności fizjologicznej, zwiększenie plonów oraz jakości kwiatów i owoców.
KRAKEN to jedyny gatunek grzyba mikoryzowego, który może być stosowany przez nawadnianie bez usuwania filtrów i będąc biologicznym, przestrzega protokołów zrównoważonego rolnictwa.
Wcześniej rozpuszczony w wodzie, natychmiast aplikuje się w miejscu wpływu korzeni metodą iniekcji, nawadniania kroplowego lub innego systemu zapewniającego prawidłowe wprowadzenie preparatu do gleby. Zaleca się ciągłe mieszanie roztworu i rozpoczęcie irygacji samą wodą, dodając produkt pod koniec irygacji.
KRAKEN może być stosowany we wszystkich uprawach z wyjątkiem roślin krzyżowych, Quenopodiaceae i Sedia.Zgodność:
W momencie aplikacji nie zaleca się mieszania z żadnym innym produktem.
W celu maksymalizacji efektów ekologicznej uprawy roślin, polecamy łączyć produkty MycoTerra wraz z nawozami organicznymi.
Stosowanie nawozów mineralnych również nie stoi na przeszkodzie.
Składniki aktywne: w jaki sposób te składniki mogą przynieść korzyści moim uprawom?
Mikoryza (Kraken), kombinacje drobnoustrojów (Pandora) i pożyteczne grzyby (Quimera) zapobiegają chorobom korzeni, zwiększając tolerancję roślin na stresy środowiskowe (susza, zasolenie, zagęszczenie) i symbiozę między nimi, a glebą.
Składniki odżywcze i woda są niezbędnymi elementami do efektywnego wzrostu roślin. Większość podłoży uprawowych zawiera torf, włókno kokosowe, perlit, wermikulit, korę i inne materiały ubogie w zawartość i różnorodność mikroorganizmów. Dodanie czynnych biologicznie składników( mikoryza i bakterie tlenowe) sprawi, że rośliny będą wcześniej i efektywniej korzystać z wody oraz ze składników odżywczych, które pomogą im osiągnąć optymalny plon jak również zwiększą jakość tychże plonów.
Mikoryza łączy się z korzeniami roślin, by:
- zwiększyć całkowitą powierzchnię wchłaniania,
- zwiększyć wykorzystanie nawozu i wody dla lepszej jakości,
- zwiększyć ich wytrzymałość,
- zmniejszyć stres środowiskowy.
Kombinacje mikrobiologiczne rozpuszczą NPK zawarty w glebie, a Trichoderma chroni rośliny zmniejszając podatność na choroby korzeni u roślin (Fusarium, Pythium i Rhizoctonia) oraz hamują występowanie niektórych owadów, w tym komarów i wciornastków.
Jak widać, oba mikroorganizmy mają duży wpływ na jakość roślin, a co za tym idzie również na plon. Jednakże umieszczenie każdego organizmu w pojedynkę zapewni indywidualny korzystny wpływ na rośliny, natomiast połączenie ich sprawi, że uzyskamy lepsze, synergiczne działanie.