Enzym + to potężna mieszanka, zawierająca różne typy enzymów, które mają różne funkcje. Enzym + Utrzymuje powierzchnię korzeni w czystości, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej absorbowane przez roślinę, a także usuwa martwą materię organiczną i resztki korzeni. Enzym + przekształca nagromadzone i nasycone sole odżywcze w dostępne dla roślin składniki odżywcze i stabilizuje EC w podłożu. Jest to skoncentrowany produkt (1: 4000), który jest tani w użyciu. Nawet w niskich dawkach Enzym + utrzymuje czystość medium i rizosfery.
Enzym + jest wytwarzany z mieszanki kompleksów enzymatycznych wzmocnionych stabilizatorami. Kompleksy enzymatyczne obejmują beta-glukanazę i celulozę, a także zawierają mieszankę kompleksów cukrowych (polisacharydów). Stabilizatory zapewniają skuteczne działanie enzymów i są również składnikiem odżywczym dla rośliny, a Mangan (Mn) stymuluje mikroorganizmy i stabilizuje roztwór.
Enzymy są produkowane w sterylnym środowisku, więc wykluczone jest zanieczyszczenie mikrobami lub innymi elementami.
Enzym + pozwala na wykorzystanie podłoża uprawowego przez dłuższy czas i przez wiele cykli (mniejsza częstotliwość wymiany podłoża) Stabilizuje wartość EC w podłożu i zapobiega akumulacji soli oraz nadmiarowi soli odżywczych (ogranicza blokowanie składników odżywczych)
Przy każdym podlewaniu:
Dodawaj preparat Enzym+ do roztworu składników odżywczych w ostatniej kolejności, tuż przed podlewaniem.
Pojemnik 1L wystarczy na 4000L roztworu.